εικόνα άρθρου
21 Ιούν 2024

Διέξοδος στη στεγαστική κρίση τα κλειστά ακίνητα του Δημοσίου???

Η αξιοποίηση των κλειστών ακινήτων του Δημοσίου όντως προβάλλεται ως δυναμική λύση για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα.


Πλεονεκτήματα:


Αύξηση της διαθεσιμότητας στέγης: Η αξιοποίηση αυτών των ακινήτων, είτε μέσω πώλησης σε προσιτές τιμές, είτε μέσω προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων προς κατοίκηση χώρων.

Μείωση του κόστους στέγασης: Η αύξηση της προσφοράς κατοικιών έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πιέσεις προς τα κάτω στις τιμές των ενοικίων και αγορών, προς όφελος των πολιτών.

Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας: Η ανακαίνιση και αξιοποίηση των ακινήτων μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα σε τοπικό επίπεδο.

Κοινωνική ωφέλεια: Η παροχή προσιτής στέγης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Προκλήσεις:


Γραφειοκρατία: Η διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου φημίζεται για την πολυπλοκότητα και τις χρονοβόρες διαδικασίες, θέτοντας εμπόδια στην ταχεία υλοποίηση λύσεων.

Χρηματοδότηση: Η ανακαίνιση και η αναβάθμιση πολλών ακινήτων απαιτεί σημαντικά κονδύλια, τα οποία ενδέχεται να δυσκολεύουν την υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας.

Νομικά ζητήματα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ιδιοκτησιακή κατάσταση ή η ύπαρξη εμπλοκών μπορεί να καθυστερούν ή να εμποδίζουν την αξιοποίηση των ακινήτων.

Διαφάνεια: Η διασφάλιση διαφάνειας και αξιοκρατίας στις διαδικασίες αξιοποίησης των ακινήτων είναι απαραίτητη για την αποφυγή φαινομένων κακοδιαχείρισης ή διαφθοράς.

Προτάσεις:


Δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων: Η καταγραφή και η ταξινόμηση όλων των κλειστών ακινήτων του Δημοσίου σε μια κεντρική βάση δεδομένων θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την οργανωμένη και αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Απλοποίηση διαδικασιών: Η γραφειοκρατική αναμόρφωση και η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών θα επιταχύνουν την υλοποίηση έργων αξιοποίησης.

Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα: Η αξιοποίηση εργαλείων ΣΔΕΜ και η σύναψη συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να προσφέρουν λύσεις χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας.

Διασφάλιση κοινωνικών κριτηρίων: Η θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων στην πρόσβαση σε προσιτές κατοικίες θα διασφαλίσει ότι η λύση θα ωφελήσει πρωτίστως τους πολίτες που όντως την έχουν ανάγκη.

Η αξιοποίηση των κλειστών ακινήτων του Δημοσίου αποτελεί σύνθετη πρόκληση, αλλά και ταυτόχρονα μια ελπιδοφόρα ευκαιρία για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Με ορθολογικό σχεδιασμό, αποτελεσματική υλοποίηση και διαφάνεια